Σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ, «αν και αυτή καθαυτή η ανάπτυξη της οικονομίας του πολιτισμού και της δημιουργίας δεν αποτελεί πανάκεια, μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει έναν περισσότερο ανθεκτικό, περιβαλλοντικά βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς δρόμο προς την ανάκαμψη».
Η οικονομία του πολιτισμού και της δημιουργίας αποτελεί επίκαιρο θέμα μελέτης στη διεθνή οικονομική επιστήμη, και κυριαρχεί στις συζητήσεις για τη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες. Στην Ευρώπη, οι «βιομηχανίες», όπως συνηθίζεται να λέγονται, που παράγουν αγαθά πολιτισμού και δημιουργίας, αποτελούν τα τελευταία χρόνια έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς. Θεωρούνται καταλύτης στη δημιουργία ενός νέου τύπου ανάπτυξης, ενισχύουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, και προωθούν τη γνωστική και πολιτισμική της πολυμορφία.
Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, οι Πολιτιστικές βιομηχανίες καταλαμβάνουν σημαντική θέση στη στρατηγική της Ευρώπης. Με προϋπολογισμό ύψους 1,46 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» σχεδιάστηκε για να ενισχύσει χιλιάδες καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου και να προσφέρει νέα ώθηση στον πολιτιστικό τομέα. Έως και 250.000 καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα θα υποστηριχθούν για να προβάλλουν το έργο τους εκτός συνόρων. Με αυτό το πρόγραμμα, η Ευρώπη επενδύει περισσότερο στον πολιτισμό και τη δημιουργία και μέσω αυτών συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης, την προώθηση της καινοτομίας και την κοινωνική συνοχή. Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της γλωσσικής και πολιτιστικής πολυμορφίας, ανοίγοντας προοπτικές σε νέες αγορές και νέο κοινό σε διεθνή κλίμακα
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα υποστηρίζει :
- Έργα διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ πολιτιστικών δημιουργικών οργανώσεων εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Δίκτυα που βοηθούν τους πολιτιστικούς και δημιουργικούς φορείς να ενεργοποιηθούν και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
- Μετάφραση και προώθηση λογοτεχνικών έργων στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Πλατφόρμες πολιτιστικών φορέων που προωθούν ανερχόμενους καλλιτέχνες.
- Επαγγελματική κατάρτιση για επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα.
- Ανάπτυξη έργων μυθοπλασίας, κινούμενων σχεδίων, δημιουργικών ντοκιμαντέρ και βιντεοπαιχνιδιών για τις ευρωπαϊκές αγορές.
- Διανομή και πωλήσεις οπτικοακουστικών έργων εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Φεστιβάλ κινηματογράφου για την προώθηση ευρωπαϊκών κινηματογραφικών ταινιών.
- Ενίσχυση για διεθνή συμπαραγωγή κινηματογραφικών ταινιών.
- Καλλιέργεια κινηματογραφικής παιδείας για την αύξηση του ενδιαφέροντος για τις ευρωπαϊκές κινηματογραφικές ταινίες μέσα από ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων.
Η διαδικασία υποβολής προτάσεων για διεκδίκηση επιχορηγήσεων μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια μπορεί να φαντάζει, και να είναι, συχνά, πολύπλοκη για τους ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίοι συχνά στερούνται της απαραίτητης τεχνογνωσίας που απαιτείται. Παρά τις δυσκολίες, όμως, και τις σύνθετες διαδικασίες που απαιτούνται, τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που λαμβάνει ένα κράτος-μέλος ή ένας Φορέας είναι τεράστια για τον ίδιο και για τον τόπο ευρύτερα.
Δυστυχώς, η δυσμενής οικονομική συγκυρία που βιώνουμε είχε σοβαρό αντίκτυπο στους ιδίους πόρους που ξοδεύονται για τον πολιτισμό. Ο λόγος; Η κοντόφθαλμη μας νοοτροπία και η έλλειψη οράματος. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τις νέες δυναμικές που ξεδιπλώνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό, όχι πια σαν πολυτέλεια, αλλά ως βιώσιμο αναπτυξιακό τομέα. Με δεδομένο, λοιπόν, το νέο διεθνές αναπτυξιακό υπόδειγμα, στο οποίο η οικονομία της γνώσης και της τεχνολογίας συγκεράζεται με την οικονομία του πολιτισμού και της δημιουργίας, η πολιτεία, θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στα αντιληπτά πλέον οφέλη της έξυπνης οικονομίας. Η πρόκληση, πλέον, για την κοινωνία και την οικονομία σήμερα, δεν είναι μόνο η προστασία και συντήρηση της υφιστάμενης εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και του ιστορικού παρελθόντος, αλλά και η δημιουργία νέων μορφών πολιτισμού, που ενθαρρύνουν όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία παραγωγής γνώσης και νέων ιδεών, προάγοντας την πρωτοτυπία, την προσωπική έκφραση, την καινοτομία και, τελικά, τον πολιτισμό αυτόν καθαυτόν.
Μέσα σ΄ αυτό το περιβάλλον λοιπόν, τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης συνιστούν πηγή άντλησης οικονομικών πόρων για τον Πολιτισμό και την Τέχνη. Από την πλευρά μας, ως Δήμος Λεμεσού, ως Μητροπολιτικός Δήμος της κατεξοχήν πολιτιστικής πόλης της Κύπρου, συμμετέχουμε και στηρίζουμε ανεπιφύλακτα αυτού του είδους τις δράσεις, και την ίδια ώρα παροτρύνουμε σθεναρά τους ντόπιους καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς φορείς, οργανισμούς, ιδρύματα, ομάδες και γενικά όλους τους καλλιτέχνες, να αξιοποιήσουν την ευκαιρία αυτή για να δοθεί μια νέα ώθηση στην καλλιτεχνική δημιουργία και την πολιτιστική ανάπτυξη.