Εγκαινιάζω με ιδιαίτερη χαρά την έκθεση «Από τη φιγούρα στην αφαίρεση: ένα ταξίδι μέσα από το χρώμα, τις αισθήσεις και την ομορφιά», με τη συμμετοχή πέντε καλλιτεχνών που, αν και δουλεύουν με διαφορετική θεματολογία και τεχνική, συνδέονται ωστόσο με μια κοινή δυναμική που διαπερνά το ζωγραφικό τους έργο, την ενέργεια αφ’ ενός και τον μεταφυσικό στοχασμό αφ’ ετέρου, που συνδέει το γήινο με το υπερβατικό. 

Ο Γιώργος Ηρακλέους χειρίζεται το χρώμα με μια ιδιαίτερη κινητικότητα, δημιουργώντας ανάγλυφες ζωγραφικές επιφάνειες με τη χρήση της σπάτουλας για να αποδώσει συναισθήματα και βιώματα αλλά και καθημερινές στιγμές με ένα ύφος απόλυτα προσωπικό. 

Ο Γρηγόρης Γκρόζος κινείται στην παράδοση του μαγικού ρεαλισμού με πηγές έμπνευσης όχι μόνο την καθημερινότητα αλλά και την ιστορία, την τεχνολογία και τη φιλοσοφία εισάγοντας στο έργο του στοιχεία από τον συμβολισμό και προσδίδοντας σ’ αυτό εννοιολογικές προεκτάσεις. 

Η Ρία Αλεξάνδρου ασχολείται με τις γεωμετρικές διαστρωματώσεις του χωροχρόνου σε ένα παραλληλισμό με τα πολλαπλά επίπεδα παραστάσεων και πληροφοριών που προσλαμβάνει ο σύγχρονος άνθρωπος μέσα από τα κανάλια μιας εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) που διαχέεται από την τεχνολογία και τους υπολογιστές. Η διάσπαση αυτή των ιδεών και των βιωμάτων δημιουργούν ένα κατακερματισμό συναισθημάτων που αποτελεί τον πυρήνα της δημιουργίας της Ρίας Αλεξάνδρου. 

Τα ζωγραφικά έργα του Χρήστου Μίχλη αποπνέουν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα, καθώς οι φιγούρες κάτω από έναν υποβλητικό φωτισμό εσωτερικών χώρων αποβαίνουν οντότητες που ξεπερνούν τη μοναχική τους υπόσταση και βρίσκονται σε άμεση συνομιλία με τον θεατή, ο οποίος καλείται να συμμετάσχει στην μελαγχολική αισθαντικότητα των χρωμάτων και των φωτοσκιάσεων. 

Ο Βίτο Ξενοδοχίδης μεταφέρει στον καμβά μια διαρκή κίνηση μέσα από τη ρευστότητα, την επεξεργασία και την εφαρμογή των χρωμάτων του, που γίνεται τις πλείστες φορές με γυμνά χέρια και άλλες με διαμεσολαβητικά σύνεργα, για να προσδώσει στο συγκεκριμένο και το απτό μια πιο αφαιρετική διάσταση και να περικλείσει το συναίσθημα σε ακαθόριστες φόρμες και σχήματα. 

Πρόκειται για πέντε σημαντικούς καλλιτέχνες τους οποίους φέρνει κοντά η διαρκής ερευνητική τους διάθεση και η έφεσή τους για επανακαθορισμό των δεδομένων της τέχνης. Η έκθεση αυτή έρχεται να προστεθεί στη σειρά των αξιόλογων προτάσεων που έχουν καθορίσει το στίγμα του καινούργιου εικαστικού κέντρου της πόλης μας του Lellos Art Point. 

Εύχομαι κάθε επιτυχία στους καλλιτέχνες και τους συγχαίρω για το επίπεδο της δουλειάς που επιδεικνύουν. Συγχαίρω επίσης το Lellos Art Point για την ουσιαστική συμβολή του στην πολιτιστική ζωή της Λεμεσού.